La digitalització i l’automatització han provocat una profunda revolució que molts experts han descrit com un canvi d’època. L’aparició de noves tecnologies ha modificat radicalment la manera en què les persones reben i entenen la informació. En aquest context, és cada vegada més necessari crear contingut visualment atractiu i interactiu per captar l’atenció d’un públic sobresaturat d’impactes publicitaris.

Hi ha una pràctica unanimitat a l’hora d’escollir el contingut més atractiu pels usuaris de les noves tecnologies: el vídeo. El vídeo màrqueting s’ha convertit en una de les tècniques més importants dels departaments de comunicació i màrqueting de qualsevol empresa en els darrers anys.

És la forma d’explicar un producte o servei a l’usuari final sense demanar-li l’esforç cognitiu que suposa parar-se a llegir o interpretar un text. Els vídeos aconsegueixen aconseguir major grau de retenció del públic i són capaços de despertar emocions. A més, el nostre cervell està acostumat a rebre informació visual, ja que el 90% de la informació que rep ho és. James McQuivery, analista de Forrester, té un frase mítica en aquest sentit: “Un minut d’imatges té el mateix impacte que 1,8 milions de paraules”.

El vídeo màrqueting és una tècnica utilitzada per empreses, marques, institucions o professionals per promocionar els seus productes o serveis a través del vídeo. Uns vídeos que en el nou paradigma són especialment interactius i reben més m’agrada, comentaris i comparticions que altres continguts no audiovisuals.

Les dades són espectaculars. El consum de vídeo creix de manera exponencial i es preveu que el 2018 aquest format comprengui el 84% del contingut que circuli a Internet. D’altra banda, 100 milions d’internautes consumeixen vídeo diàriament i 9 de cada 10 veuen els vídeos de les marques que segueixen. Segons un estudi realitzat per Facebook, la meitat dels seus usuaris al món veu almenys un vídeo al dia. A més, gairebé la meitat dels usuaris d’Internet d’entre 25-54 anys comparteixen vídeos en línia que ocupen ja el 50% de tot el trànsit mòbil.

Més dades: Els cercadors donen prioritat als llocs web que contenen vídeos. Aquests dominis tenen 50 vegades més possibilitats d’aparèixer a la primera pàgina de Google. Hi ha un 41% més de probabilitats que un usuari faci clic en un vídeo que en un text. També cal apuntar que els usuaris recorden aproximadament el 80% del missatge d’una marca quan és transmès per mitjà audiovisuals, mentre que quan llegeixen, en canvi, només poden retenir un 10% dels continguts. I és que les persones gaudeixen mirant i compartint aquest tipus de contingut, ja que requereix menys esforç de comprensió que els textos.

Tampoc podem oblidar que la publicació de vídeos a través de YouTube farà que millori el posicionament SEO. YouTube és considerat el germà petit de Google, el cercador més potent del món. Així doncs, una empresa que pengi vídeos al canal no només podrà posicionar-se sinó que, a més, sempre que els vinculi a la seva pròpia web, millorarà estadístiques com el temps de permanència en pàgina, pàgines vistes, taxa de rebot…

Els vídeos, doncs, capten ràpidament l’atenció dels usuaris, entretenen, transmeten experiències i expliquen històries. Acostumen a fer aflorar les emocions per establir forts vincles amb l’audiència. A més, un bon nombre de vídeos aconsegueixen convertir-se en virals gràcies a diverses plataformes socials.

Perquè es converteixi en viral, ha de ser fresc i dinàmic. Per això és molt important el contingut. S’aconsella que provoqui diferents emocions en l’espectador de manera que l’atenció s’aconsegueixi mantenir fins al final. És important la utilització de grafisme i és recomanable introduir subtítols, perquè es pugui comprendre també quan no es tingui l’oportunitat de tenir activat l’àudio.

El ritme de vida dels usuaris és cada vegada més accelerat i això es trasllada a la seva forma de consumir continguts. Instagram o Snapchat, en què les imatges duren tan sol uns segons, són el millor exemple. Així doncs, cada cop és més difícil captar l’atenció del target, pel que és important recordar que els vídeos no poden ser massa llargs i els primers segons han de ser molt atractius, ja que seran els que estimularan l’interès de l’audiència. A més, convé situar el contingut que consideris més important al primer minut. D’altra banda, transmetre contingut en temps real és una bona alternativa per aconseguir més proximitat amb el públic. També convé destacar que els vídeos a 360º, els gravats amb l’ús de drones o els de resolució en 4K poden suposar un element de diferenciació.

Els missatges, doncs, hauran de ser cada cop més creatius per aconseguir una veritable connexió amb el públic. En aquest sentit és recomanable tenir un bon storytelling, que transmet emocions, mostra el costat més humà de les empreses i genera confiança. La combinació d’àudio, imatges i moviment permet generar un fort nivell de connexió amb l’audiència. Val la pena aprofita aquesta oportunitat per transmetre experiències relacionades amb els valors i l’essència de la marca a través d’històries emocionants.

Social Share

No hi ha comentaris

Leave a comment